Torturi

De ce se Lasa Blatul de Tort

Iata o intrebare pe care si-o pun multe gospodine carora le face placere sa faca prajituri. De ce se lasa blatul de tort? Dupa atata munca si cand totul parea sa mearga cum trebuie, ai in fata ochilor un blat de tort lasat. De ce?

Există mai multe cauze posibile pentru lasarea blatului de tort, și din fericire, există, de asemenea, o serie de soluții. Astazi vei afla despre câteva dintre ele și vei invata cateva trucuri care sa te ajute sa eviti astfel de calamitati pe viitor si sa ai drept rezultat un tort gustos care si arata perfect:

Prea umed sau prea uscat

Dacă blatul este prea uscat, acesta se lasa in mijloc. Daca faina a prins umezeala, acesta poate parea sa creasca cum trebuie la inceput, pentru a se lasa subit în timpul coacerii. Deci, cum remediem astfle de probleme? Urmeaza rețeta cu atenție, și atunci când este posibil, cântărește ingredientele si evita măsuratoarea inprecisa exprimata in linguri, pahare si mai ales pe cea de pe ochi. Este, de asemenea, important cum pastrati ingredientele, in special faina. Aceasta trebuie pastrata intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc uscat, ferit de umezeala.

Prea devreme sau prea tarziu

O reteta buna de tort trebuie sa contina si momentul de adaugare a ingredientelor, timpul de amestecare si la ce viteza. Daca v-ati luat cu altele si nu ati adaugat ouale sau faina la timp, crezand ca merge si asa, rezultatul poate fi un tort lasat. Solutia? Respectiati timpii indicati in reteta pentru un rezultat perfect.

Prea cald sau prea rece

Temperatura cuptorului este un factor foarte important. Blatul se lasa cat timp e in cuptor? Trebuie sa verifici daca ai setat temperatura corecta si daca in cuptor este aceasta temperatura. Majoritatea prajiturilor se coc la 180-200 de grade Celsius. Daca reteta indica o alta temperatura, ar trebui sa explice si de ce.

Prea mult sau prea putin

Daca temperatura setata este corecta si cuptorul functioneaza cum trebuie, atunci blatul trebuie sa stea in cuptor exact cat se specifica in reteta. Dar, nu strica sa verificam de doua ori si asta fara a ne baza numai pe indicii vizuale. Folosind un obiect substire si ascutit, verificati daca blatul este copt in interior chiar daca acesta arata rumenit si umflat la suprafata.

Praful de copt

Praful de copt este o alta cauza care poate determina lasarea tortului, mai precis calitatea si gradul de prospetime al acestuia. Verifica valabilitatea produsului pe ambalaj inainte de folosire si nu-l folosi sub nici o forma daca a expirat. Asta daca nu vrei sa vezi ca ti-ai irosit timpul, ai facut atata munca degeaba si te-ai ales cu un blat lasat. De asemenea, praful de copt trebuie folosit in cantitati proportionale cu cele de faina. Urmareste reteta indeaproape si nu folosi nici prea mult, nici prea putin praf de copt. In cazul in care cantitatea de praf de copt nu e suficienta, blatul nu va creste. Daca e prea mult, va creste repede, dupa care se va lasa.

Leave a Reply