Rolul Ciocolatei in Viata de Zi cu Zi

Un deliciu iubit de multi dintre noi, ciocolata are de multe ori rolul de a ne indulci zilele amare. De cate ori nu ti s-a intamplat sa apelezi la cateva cuburi de ciocolata pentru a incerca sa alungi ceva ganduri triste ori pentru ca te-ai enervat prea tare? Si, in general, ai ajuns la concluzia ca ciocolata a avut efectul scontat: de a te face sa te simti mai bine, mai vesel si mai optimist. Exista oare o baza stiintifica pentru aceasta credinta adanc inradacinata in conceptiile multora? Este efectul benefic ciocolatei asupra dispozitiei noastre doar un basm?

Unul dintre motivele pentru care resimtim acea bine cunoscuta senzatie de bine la scurt timp dupa ce mancam ciocolata este gustul sau dulce si procentul ridicat de zahar si de grasimi pe care ciocolata il contine. Aceste proprietati chimice ale ciocolatei au rolul de a stimula hipotalamusul - acea parte din creier responsabila cu generarea senzatiilor de placere. Cand consumam ciocolata, dispozitia noastra se imbunatateste si reusim sa trecem cu vederea subiectele care ne suparau asa de tare.

In plus, ciocolata are puterea de a influenta cantitatea de serotonina din creier, iar aceasta substanta chimica este cunoscuta pentru rolul pe care il joaca asupra dispozitiei fiecaruia dintre noi. De altfel, majoritatea tratamentelor antidepresive nu fac altceva decat sa regleze cantitatea de serotonina din creier. Cu toate ca puterea ciocolatei este departe de cea pe care au medicamentele antidepresive, rolul ei nu este deloc neglijabil si este imediat resimtit de persoana in cauza.

Datorita concentratiei mari de cacao pe care o contine, ciocolata are, de asemenea, rolul de a ne face mai alerti si mai energici. Acest efect se datoreaza unor substante numite teobromina si teofilina. Acestea reprezinta principalele alcaloide in pudra de cacao, iar actiunea lor asupra creierului uman este similara cu cea a cafeinei. Ati gustat vreodata ciocolata neindulcita? Da, este amara, iar cele doua substante sunt responsabile pentru acest gust amar. Cacaoa nu este singurul ingredient alimentar care le contine. O concentratie asemanatoare gasim in ceaiul negru.

Iata ca stiinta sustine parerea noastra, a tuturor amatorilor de ciocolata, ca acest deliciu care poate fi consumat in forme atat de diferite si cu arome atat de variate ne ajuta sa ne simtim mai bine, sa fim mai optimisti si sa uitam de griji. Responsabila pentru generarea unor senzatii de placere sau cel putin pentru predispozitia pentru acestea, ciocolata ne indulceste multe dintre zilele amare, la propriu si la figurat.

Asa ca, lasand stiinta la o parte, de ce trebuie sa ne reprimam tot timpul pornirea de a consuma ciocolata. Bineinteles, excesele nu sunt niciodata bune, dar ciocolata nu trebuie considerata un dusman. Consumata in cantitati rationale, ea poate fi un prieten de nadejde, care ne ajuta sa trecem peste multe dintre momentele dificile ale vietii. Cum ar fi viata fara ciocolata? Mult mai amara decat acum, mult mai lipsita de placeri si cu siguranta mult mai trista.