Aniversare

Ce Sunt Macarons

Nu stiu despre voi, dar eu cand spun “Franta”, ma gandesc la macarons, acele prajiturele mici ce se aseamana cu niste sandwich-uri in miniatura. Sunt sigura ca le-ati mai vazut prin cofetarii sau malluri si v-ati intrebat ce sunt aceste macaroons pana la urma.

Iata aici cateva informatii importante despre aceste delicatese numite macaroons:

  1. De unde vin macarons?

Desi suna ciudat, adevarul este ca aceste prajiturele au aparut pentru prima data in Italia. Potrivit unor documente din vremea familiei de Medicis, in 1533, Ecaterina de Medici, cea care avea sa devina regina Frantei dupa casatoria cu Henric al II-lea, a fost cea care a adus macarons in Franta. Aceasta a calatorit din Italia impreuna cu bucatarul ei personal, iar acesta i-a gatit si sotului ei aceste prajiturele. Exista zvonuri potrivit carora regina era mare fana a acestor prajiturele, motiv pentru care ii ceruse bucatarului sef sa le gateasca mai des.

La fel ca orice preparat creat acum cateva secole, originea este neclara, existand mai multe variante. Pe langa povestea Ecaterinei de Medicis, mai exista o legenda conform careia in 1660, nepoata Ecaterinei ar fi fost salvata de la foamete de catre aceste prajiturele. Maria Tereza si sotul ei Louis al XIV-lea ar fi servit macarons la nunta lor. Toate au insa un punct comun: macarons au fost privite ca o delicatesa create de si pentru regi si regine. Abia in seconul XX acestea au ajuns si la oamenii de rand, cand au inceput si experimentele cu crema acestora.

  1. De unde numele de macarons?

Din moment ce macarons au aparut in Italia mai intai, dupa care au fost aduse in Franta si mai apoi in intreaga Europa, numele lor vine din italiana si inseamna „aluat bun”. Motivul pentru care prajiturelele acestea se numesc „maracons” este compozitia acestora. In 1533, cand au fost aduse in Franta de Ecaterina de Medici, acestea nu erau umplute cu nimic. Se serveau sub forma unui aluat rotund cu zahar. In timp insa, mai multi cofetari au inceput sa experimenteze cu ele si sa le umple cu tot felul de creme si astfel am ajuns la macarons pe care le stim astazi.

macrons colorate

Primul care a facut acest lucru a fost Pierre Desfontaines, un patiser care avea o patiserie pe Rue 16 Royale din Paris. Acesta era nepotul lui Louis Ernee Laduree care, impreuna cu sotia lui, Jeanne Souchard, au creat conceptul de patiserie/cafenea care avea sa devina cunoscut in Marea Britanie sub numele de „tea rooms” („camerele pentru ceai”). Nepotul acestuia a avut ideea de a pune doua macarons impreuna cu o crema in mijloc, astfel creand prajiturelele pe care le stim cu totii azi.

  1. Cum se prepara?

Desi par dificil de preparat, macarons sunt destul de usor de gatit. Aveti nevoie de doar cateva ingrediente precum faina de migdale, zahar si albusuri de oua. In ceea ce priveste crema, aici puteti fi creativi. Cateva exemple de creme ce ar putea sa fie folosite sunt cea de ciocolata, ganache de mango sau orice alt fruct, crema cu unt si zmeura, vanilie, portocala, crema de lamaie cu unt, oua si zahar si multe altele. Exista sute de retete online. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti deoparte cateva minute pe zi pentru a le gati.

  1. Ce trebuie de retinut

Desi ingredientele pentru macarons sunt usor de gasit, prepararea acestora este dificila. Pentru a le prepara corect, trebuie sa luati in considerare umiditatea bucatariei, calitatea ingredientelor folosite, iar pe langa asta trebuie sa urmati mereu instructiunile cat mai indeaproape. In cazul in care nu faceti asta, macarons nu vor iesi cum trebuie.

De asemenea, daca nu aveti experienta multa in bucatarie, ar fi mai bine daca alege o reteta mai putin complicata pentru a evita sa stricati ingrediente degeaba. Nu va dati batut! Pana si francezilor le este greu sa gateasca macarons si ei ar trebui sa fie expertii mondiali cand vine vorba de preparat aceste prajiturele. Daca nu va iese prima data, incercati sa va dati seama unde ati gresit, urmariti videoclipuri cu oameni care prepara macarons si mai incercati. Sunt ele grele de preparat, dar si cand va iese … va veti impresiona cu siguranta familia si prietenii!

Leave a Reply